Главная » 2017 » Март » 25 » Інтерв»ю з начальником Хустського ВП полковником поліції Щадеєм В.М.:

Інтерв»ю з начальником Хустського ВП полковником поліції Щадеєм В.М.:

25.03.2017 в 11:27 просмотров: 2013 комментариев: 1 Події нашого Міста

Інтерв»ю з
начальником Хустського ВП полковником поліції
Щадеєм В.М.:

- Ви очолювали Хустський відділ поліції в період змін, а саме в момент запровадження реформи. Як Ви можете охарактеризувати цей період?

Як ми спостерігали, рівень довіри громадян до міліції максимально сягав лише 3 - 5%, а після подій Євромайдану цей показник, упав до 0,8% опитаних. Причиною такої тотальної недовіри населення до правоохоронців були системні недоліки в діяльності ОВС. Визначальними недоліками була застаріла структура МВС, дублювання функцій різних підрозділів супроводжувалось завищеним відсотком чисельності управлінського персоналу та внутрішньою конкуренцією між працівниками. Так, після проведення переатестації особового складу Хустського відділу поліції, штатна чисельність особового складу зменшилась з 146 працівників міліції до 122 працівників поліції, що водночас потягнуло за собою покладання більше функціональних обов’язків на окремих працівників. Наприклад, кримінальна міліції до реформи нараховувала 27 співробітників і включала в себе чотири окремі підрозділи (сектор карного розшуку, сектор кримінальної міліції у справах дітей, сектор боротьби з незаконним обігом наркотиків та сектор державної служби боротьби з економічною злочинністю), вже після реформи кримінальна поліція включає в себе один сектор, що нараховує 13 співробітників, які виконують подібні функціональні обов’язки. Водночас, слід відмітити, що рівень довіри населення до «Хустської поліції» зростає, про що свідчить кількість звернень громадян, так протягом 2016 року в Хустському відділі поліції зареєстровано 7316 заяв і повідомлень громадян, що на 25,5 % більше, ніж за аналогічний період минулого року (2015р.- 5450).
Враховуючи, що в сучасній Україні правоохоронні органи повинні бути, насамперед, сервісними службами, що допомагають суспільству влаштувати безпечний та законний добробут у власній країні, ми керуємося інститутом європейського зразку та формуємо поліцію нашого краю як основного виконавця завдання щодо забезпечення безпеки населення.

- Які особливості діяльності у нашому районі? 
Справа в тому, що у Хустському районі є певна специфіка у розкритті злочинів, і тут спрацьовує людський фактор: багато хто не хоче розказувати, що знає, що бачив, бо всі один одного знають. Тому отримати інформацію оперативним шляхом важко. Існують регіональні особливості території обслуговування Хустського відділу поліції, які полягають в тому, що м.Хуст та і весь Хустський район є проїзним. Через територію району пролягають магістралі обласного та республіканського значення: залізниця державного значення Львів - Чоп - Солотвино - В.Бичків; автомобільні магістралі державного значення (Хуст - Міжгір’я - Івано-Франківськ, Хуст - Рахів - Івано-Франківськ) та автошляхи обласного підпорядкування. Відповідно, значна частина злочинів, зокрема крадіжки, пограбунки, розбої можуть скоюватися злочинцями-гастролерами, які проїздом побували в м.Хуст та Хустському районі. Так, протягом поточного року зареєстровано 4 пограбунки, з них 3 – розкриті, вже 4 особам повідомлено про підозру та закінчено досудове розслідування. Також було зареєстровано 2 випадки крадіжок з квартир, обидва розкриті і особам повідомлено про підозру. 
Болючим питанням залишаються випадки вчинення крадіжок, а саме зареєстровано 64, з них 36 розкрито та особам повідомлено про підозру, в провадженні слідчого відділу ще залишається 28 фактів.
Слід відмітити, що оперативно-профілактичними відпрацюваннями та іншими заходами працівниками Хустського відділу поліції вдалося попередити вчинення на території обслуговування таких тяжких та резонансних злочинів, як розбій, вимагання, незаконне заволодіння транспортними засобами та нанесення тяжких тілесних ушкоджень особам.

- Розкажіть коротко про заходи, спрямовані на боротьбу зі злочинністю на території району, які були вжиті протягом поточного року.
Упродовж 2017 року силами Хустського відділу поліції були вжиті заходи зі стабілізації оперативної обстановки на території району, забезпеченні захисту прав і свобод громадян та громадського порядку. Зокрема, до нас надійшло 1742 заяви і повідомлення громадян, що на 40,4% більше ніж за аналогічний період минулого року (2016р.- 1240). Заяви та повідомлення були належним чином розглянуті. Із зазначеної кількості заяв до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 317 кримінальних правопорушень. Хочу зазначити, що до суду з обвинувальними актами скеровано провадження з 106 кримінальних правопорушень, 27 із яких про тяжкі та особливо тяжкі злочини. Із вчинених кримінальних правопорушень 7 розкрито по гарячих слідах, з них:
- 3 грабежі; 
 - 3 крадіжки; 
- 1 вбивство.
Крім того, за адміністративні правопорушення працівниками відділу поліції складено 980 протоколів згідно КУпАП.
Серед пріоритетів – виявлення та розкриття злочинів, пов’язаних із незаконним зберіганням зброї, боєприпасів. Так, зареєстровано 5 випадків незаконного поводження зі зброєю. Одній особі вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення і справу направлено до суду. Ще по 4 випадках ведуться слідчі дії. Також, при перевірці правил зберігання власниками зброї було вилучено 3 одиниці зброї та 12 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 191-192 КУпАП.

- Декілька слів про боротьбу з наркозлочинністю на території району.
Гостро постає питання наркозлочинності, розповсюдження наркотичних речовин. Так, протягом 2017 року працівниками Хустського ВП було зареєстровано 7 злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, втому числі 2 випадки збуту наркотичних засобів та 3 випадки зберігання, 4 особам повідомлено про підозру у вчиненні вищевказаних злочинів. Також слід відмітити, що працівниками Хустського відділу поліції 22 березня 2017 року було задокументовано непрацюючого мешканця одного з сіл Хустського району, який неодноразово використовував свій будинок для вживання наркотичних засобів, з іншими особами. Попередня кваліфікація ч.2 ст.317 КК України. Даний громадянин був затриманий в порядку ст.208 КПК України, після чого судом йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді –цілодобового домашнього арешту.Робота в даному напрямку триває і надалі.
Актуальною на сьогоднішній день залишається проблема участі підлітків у небезпечних «іграх смерті» у соцмережах. Розкажіть, які заходи з цього приводу було проведено, чи мали місце спроби суїциду на території нашого району?
На даний момент це питання є доволі актуальним і турбує багатьох. Нами вжиті вичерпні заходи з метою недопущення суїцидів та дитячого травматизму у зв’язку з участю підлітків у небезпечних іграх, а саме: у відділі поліції розроблено доручення та за кожним навчальним закладом закріплено окремого працівника для моніторингу даної ситуації. Також здійснюються моніторинги соцмереж, проводяться бесіди у навчальних закладах. Багато в цьому напрямку допомагають вчителі шкіл та працівники соціальної служби у справах дітей. На щастя, в нашому районі випадків суїциду чи спроб самогубства вдалося на даний час уникнути та не допустити.
- Чи мали місце резонансні події на території району?
На території району 18.02.2017року було скоєно резонансне вбивство, а саме неповнолітня жителька міста Хуст, знаходячись за місцем свого проживання попередньо домовилася із братом про вбивство матері з мотивів уникнення відповідальності за вчинену у грудні 2016 року крадіжку гаманця з грошами та документами знайомого, про що стало відомо матері, у зв’язку з чим остання мала намір розповісти про злочин батькові. Готуючись до вбивства матері неповнолітня сестра з братом заздалегідь домовилися про спосіб вчинення насильницьких дій, обрали знаряддя злочину – дерев’яну качалку та кухонний ніж, а також вирішили вчинити злочин в той момент, коли мати засне. Вбивши власну матір, горе-діти загорнули труп у ковдру, принесли до берегу річки Ріка, роздягнули труп та зіштовхнули у воду. Для уникнення кримінальної відповідальності за вчинений особливо тяжкий злочин дані особи намагалися імітувати її безвісне зникнення.На даний час підозрювані перебувають під вартою в УВП №9 м.Ужгород... 
Користуючись нагодою, звертаюся до свідомих громадян району: якщо у Вас є інформація про скоєння кримінальних правопорушень, звертайтеся до Хустського відділу поліції, до мене особисто чи за телефоном 102. Не залишайтесь осторонь, можливо, Ваше повідомлення збереже комусь життя, врятує майно громадян від викрадення тощо. Дякую, маю надію на підтримку від громадян, а з нашої сторони буде докладено максимум зусиль щодо забезпечення спокою громадян району та захисту їх майна.


Фото Ртк-Хуст - Регіональна телевізійна компанія "Хуст".
Фотографии по теме
Комментарии 1
avatar
0
1 ribaktv • 11:29, 25.03.2017
Інтерв»ю з
начальником Хустського ВП полковником поліції
Щадеєм В.М.:
avatar